lauantai 20. lokakuuta 2012

Entäs me pienemmät blogit?

Viime aikoina on taas blogimaailmassa myllertänyt. On puhuttu jällen rahasta. Ja mainnonnasta. Siitä, kenen kuuluisi tienata mitäkin, mikä on oikeaa työtä ja onko koko blogimaailma vain kaupallistunuttta kuraa.

Kun aloitin apinan päiväkirjan kirjoittamisen kolmisen vuotta sitten, oli tämä koko touhu vielä aika erilaista myös suosituimmissa blogeissa. Ihmiset naputtelivat toisilleen ohjeita esimerkiksi nettishoppailuun, eivät markkinointimielessä, vaan siksi että moni ei ollut vielä ostanut vaatteita ulkomaisista nettikaupoista. Kuulostaa nykyään aika utopistiselta...

Tykästyin itse blogimaailmassa juurikin siihen, että löysin helposti tuotearvioita ja kokemuksia. Inspiroivia ajatuksia. Tykkäsin katsella kuvia, mutta enemmän olen aina arvostanut kirjoitustaitoa. Hyvätkin kuvat himmenevät silmissäni, jos teksti on huonoa. Luen tätä nykyä useaa eri blogia, mutta minulla on kyllä ne ikisuosikit joiden sivustoille on mukava palata laadukkaan sisällön vuoksi yhä uudestaan. Tykkään myös siitä, että blogissa kirjoitetaan aika ajoin myös ihan asiaa. 

Silloin joskus tämä oli ihan puhdasta inspiroitumista, ilman että siihen tarvittiin ihmeemmin mitään medianlukutaitoa.

En jaksa ottaa enempää kantaan tähän uusimpaan "mikä on oikeaa työtä keskusteluun", tyydyn toteamaan että jos saat siitä palkkaa ja maksat veroja niin se on työtä. Minusta on aina hienoa, jos ihmiset voivat tehdä sellaista työtä josta pitävät. Ja blogimarkkinoinnista sen verran, että sitäkin on mahdollista tehdä tyylikkäästi tai todella tökerösti. Onneksi lukijalla on mahdollisuus aina vaihtaa sivua sen sijaan että jäisi marisemaan kommenttiboksiin.

Sen sijaan olen pohtinut tätä mainonta-asiaa meidän pienempien blogien näkökulmasta. Minun blogillani ei ole tällä hetkellä minkäänlaista kaupallista tarkoitusta eikä ainuttakaan yhteistyökumppania. Kirjoitan puhtaasti asioista, joista tykkään. Usein mainitsen kuitenkin jonkin merkin, tuotteen, paikan tms. joka saa tässä samalla sitä kuuluisaa "näkyvyyttä". Mainostan siis tavallaan tätä kyseista asiaa kaikille teille 20:lle jotka täällä päivittäin käytte :) Mitäs tästä nyt sitten pitäisi ajatella?

Piilomainontaan en kaiketi syyllisty, koska kukaan ei maksa tästä minulle mitään. Hyötyykö joku minusta nyt tietämättäni? Kopioi alla olevan angry birds kuvani johonkin sivustolle otsikolla "tavallinen ihminenkin tykkää"? Juoksetteko te kaikki nyt sokeasti kauppaan possushampoon perässä? Välillä alkaa tökkiä tosi pahasti tämä blogimaailma ja siellä tapahtuva meuhkaaminen, vaikka ymmärränkin lähtökohdan kaikelle tälle. Ja että kaikilla ei sitä sisälukutaitoa ole. 

Lähes kaikki tyylin, kosmetiikan tai ylipäänsä elämään dokumentoiminen sisältää väistämättä erilaisten merkkien ja tuotteiden vilahtamista kuvissa. Olen miettinyt monta kertaa, että minkälaisista asioista haluan tänne kirjoittaa ja minkälaisen sisällön tunnen olevan omannäköistäni. Jatkossakin uskon kirjoittavani samaan malliin, niistä asioista jotka omasta mielestäni maininnan ansaitsevat. Jos apinan päiväkirja joskus ottaa yhteistyökumppaneita, niin ihmetellään sitten lisää (tosin tämä on epätodennäköistä). Toistaiseksi linja on kuitenkin hyvin yksiselitteinen ja läpinäkyvä. Miten te muut pienemmät blogit koette mainonnan/ oletteko pohtineet asiaa lainkaan? Tai lukijat? Pitääkö alle 100 (tai vaikka 500:n) lukijan blogissa selittää näitä asioita, vai onko kyse täysin merkityksettömästä seikasta? Eihän meistä kuitenkaan kukaan mitään hyödy :)

4 kommenttia:

 1. Edelleen koen oman blogini pieneksi, koska ei siellä vieraile hurjan montaa henkilöä päivittäin / per teksti. (Mutta jos vierailen itse blogeissa kommentoimassa niin sitä kautta tulee useampi kymmenen ehkä, ulkomailta.) Lukijoita on bloggerin mukaan päälle 600 mutta ei niistä suurin osa edes enää muista mun olemassaoloa, liittyivät vaan lukijoiksi kalastellen minua heidän bloginsa lukijaksi - aika mälsää touhua.

  Liityin mainostajaohjelmiin koska olen aika köyhä :D Osa-aikainen työ ei rikastuta, mutta ei myöskään bloggaamiseni. Voin suoraan kertoa etten ole vielä saanut mainoslinkeistä pankkitililleni penniäkään. Oikeastaan kaikki mainokseni kun ovat olleet suomalaisia ja lukijat kun ovat sitten taas 95-99% ulkomailta, niin ei niistä ole minulle rahallista hyötyä kummemmin ollut. Olen vain ilmoittanut lempikauppojani sivupalkissa ja teksteissä, ja jos joku niiden kautta intoutuu jotain tilailemaan niin pikkunen provisio kilahtaisi mainostustililleni. Toiveajattelua :)

  Sellaisista blogeista en oikein välitä joista oikein paistaa läpi että nyt halutaan TAAS pistää minut käymään siellä ja siellä sivulla shoppailemassa. Joka päivä jotain kollaaseja ja asuvinkkejä ja juuri niistä kaupoista joiden mainostaja on. NIIN ja minähän mainostan omaa työpaikkaa ihan ilman ylimääräistä provisiota, hehhe. ^^

  Hei mutta ihanat viikonloput, intouduin lörpöttelemään olan takaa täällä yssikseni. :)

  Satu
  Indie by heart

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä kurjaa tuo lukijoiden kalastelu... mutta ymmärtääkseni tosi yleistä.

   Itseäni eivät myöskään häiritse sivupalkeista tms. löytyvät mainokset, siinähän lukija itse valitsee klikkaako vai eikö. Muutenkin omasta mielestäni on vain kivaa, jos joku tätä kautta saa tienestejä (niin kauan kuin se on lukijoillekin selvää). Mutta en myöskään liiemmin välitä nästä kerta viikkoon/kuukauteen ilmestyvistä "katsoka miten kivoja juttuja nyt nettikaupasssa x". En usko, että kukaan ilman korvausta jaksaisi tehdä niitä? Enkä kyllä jaksa lukea niitä. Onneksi ne voi aina ohittaa :) Olen aika taitava löytämään nettikaupoista juttuja myös ilman avustusta :)

   Kiitos kommentista, leppoisaa sunnuntaita sinne!

   Poista
 2. Löysinpä blogisi täydelliseen aikaan! Aivan mainio kirjotus. Omakin blogi on ehdittoman pieni, lukijoita on vain psrikymmentä, ja samalla meiningillä on pyöritty jo useampi vuosi. Itsekin pidän juuri sellaisista bloggareista, joilla on sana hallussa ja jotka kertovat asioista, joista oikeasti pitävät. Kyllä tulee vikkelästi skipattus tekstit, jotka käsittelevät mainoslahjaksi saatuja housuja tai shampoita. Varsinkin kun olen mutkan kautta tutustunut erääseen itsensä bloggailuun elättävään neitiin, ja kuullut hiukan kyseenalaista juttua blogikulissien
  takaa.... Toki on olemassa ihania, aitoja isoja blogeja jotka ovat lukijansa ehdottomasti ansainneet ja osa blogiyhteistyönä tehtävistä kampanjoista on hyviä ja mielenkiintoisia, mutta valitettavan usein sponsorien kautta blogiteksti alkaa maistua pelkältä maksetulta mainonnalta ja ainakin itseltäni katoaa siinä vaiheessa lukuinto!

  olipas pitkä ja sekava kommentti, toivottavasti ymmärsit pointtini ja tsemppiä omaan blogiisi, täytyy ehdottomasti tutustua tarkemmin mietteisiisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos aivan ihanasta kommentista ja tervetuloa!
   Suurin osa pohdiskelevista teksteistä taisi jäädä vanhan blogin puolelle, mutta kaippa täältäkin jotakin löytyy. toivottavasti tulet toistekin ja täytyypä käydä myös vastavierailulla :)

   Poista